Slađana Lazić

Slađana Lazić

Pesme

1. Svetionik na dlanu

2. Nadahnuće

3. Mnoge reči

4. Slovo o (ne)postojanju

5. Posebna zvezda

Biografija pesnika

Slađana Lazić rođena je u Sremskoj Mitrovici 12. maja 1999. godine. U ranom detinjstvu preselila se u Bosnu i Hercegovinu, gde je od svojih prvih školskih dana, uz veliku podršku i pomoć tadašnje nastavnice srpskog jezika Mirjane Lazarević, pokazala veliku ljubav prema pisanju. Vremenom je i njen pesnički talenat dozrevao, te je kasnije pobrala i brojne nagrade na konkursima i takmičenjima u pisanju poezije. Posle završene srednje škole u Bijeljini, put ju je naveo u Beograd na studije defektologije, gde, uprkos brojnim obavezama nije zaboravila na svoju prvu ljubav i objavljuje svoju prvu zbirku pesama pod nazivom „Svetionik na dlanu“. Članica je Književnog kluba „Meša Selimović“ pri SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli. Pored pisanja, bavi se crtanjem, slikarstvom i grafičkim dizajnom, koji joj pomažu da svoj talenat iskaže i na vizuelno prijemčivije načine.

Aleksandar Ćatić (2021)

 
Uz mentorski rad Mirjane Lazarević, Slađana nastavlja da piše, niže nagrade i objavljuje svoju prvu zbirku pjesama „Svetionik na dlanu“ u izdanju SPKD „Prosvjeta“, a promovisana je u Domu književnosti u Tuzli.

„Štampanje zbirke pomogao je Grad Tuzla, na čemu smo veoma zahvalni jer znači podršku mladim talentima koji ime grada najljepše promovišu. „Prosvjeta“ se trudi da obogati kulturni život grada organizacijom različitih aktivnosti, naša savjest je mirna jer u ovom smutnom vremenu pronalazimo zrnca i oaze ljepote.

Divno je kada u nečijem životu ostavite trag, a posebno ako ga pokrenete i podržite na njegovom putu stasavanja, razvijanja i stvaralaštva.

Osnovna škola je rasadnik. Tu njegujemo pelcere, koji kasnije razlistaju u svojoj ljepoti, bokore se, stvaraju nove ljepše boje divnih riječi i simbola.

Slađana piše dušom. Nema uljepšavanja, nema skrivanja. Potpuno ogoljeno. Vodi je istina, što je najteže, jasne misli, bez žaljenja za prošlim, propuštenim. Čini se da tihim emocijama kroz stihove ona umiruje buru u sebi. Ali ih razotkriva. Čak i usamljenost za nju nije strašna, prihvata je, nastavlja, ali svjesna da je potreba biti čovjek okrenut čovjeku.“

Mirjana Lazarević

 

STIHOVI   PISANI   SRCEM

(Slađana Lazić: „Svetionik na dlanu“, pesme, SPKD „Prosvjeta“, Tuzla, TK, 2020.)

(dio iz recenzije)

 Rukopis mlade pesnikinje Lazić Slađane skladno je koncipiran spoj 72 poetska naslova, od čega je 8 napisano na besprekornom engleskom jeziku, dok preostalih 54 donosi na srpskom jeziku. Izuzetno raduje što poetski naslovi nisu „podeljeni“ u cikluse ili tematsko – motivske krugove, jer je rukopis ispevan u jednom dahu. Za razliku od poetskih prvenaca drugih pesnika – početnika, „Svetionik na dlanu“, pored neverovatne lepote sazrelih, slobodnih ili rimovanih stihova, i bukvalno „krase“ neuobičajeno domišljati crteži jedne svestrane umetničke duše. Ono što će svakog čitaoca oduševiti, stavljajući ruku na srce i priznati da mu se dopada, jesu pesme naročite vrednosti (posvećene roditeljima: „Proleće dolazi sa tobom“ – Majci; „Ljubav se kaže drugačije“ – ocu i „Posebna zvezda“ – profesorki Mirjani T. Lazarević)! Eto kome trebaju zahvaliti čitaoci kada budu „izuvani iz cipela“ ovim stihovima, između korica, „čuda od deteta“, rođene i vrhunski obrazovane poetese…

Impresioniran sam ukupnim kvalitetom ove intencionalne tvorevine. Mladost koja beše pisala  ove stihove činila je to u svojevrsnom zanosu, tako jednostavno i bez patetike.

Načitanost i elokvencija odlikuju mladu pesnikinju Slađanu Lazić. U samo tri soneta koje ispisuje srcem i nudi čitaocima, su: „Svetionik na dlanu“, „Nadahnuće“ i „Mnoge reči“. Tvrdim da ni daleko starijim njenim koleginicama po peru ne bi pošlo za rukom da ostave ovako neponovljivo lepe književno – umetničke tvorevine! I zato je neophodno biti nežan prema književnom stvaraocu koja tiho i na velika vrata ulazi u svet književnosti…

Senahid Nezirović,

član Udruženja književnika Republike Srpske

 

NAGRADE

2023. godine Slađana je nagrađena za poeziju u Trstu, Italija, Concorso Internazionale di Poesia e Teatro Castello di Duino – XIX Edizione, u kategoriji “Poesie del cuore”.

2020. godine Slađana Lazić je osvojila treću nagradu na Concorso Internazionale di Poesia e Teatro Castello di Duino XVI Edizione, najvećem takmičenju mladih pjesnika u svijetu, koje se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Italije i italijanske nacionalne komisije za UNESCO, a u organizaciji Udruženja ‘Poezija i solidarnost’ (“Poesia e Solidarietà”) .

Stihovi mlade pjesnikinje uvršteni su i štampani na engleskom jeziku u antologiji pjesama u Briselu 2018. (The Aquillrelle Wall of Poetry, book seven) u kojoj su zastupljeni autori iz cijelog svijeta.

U Kući Đure Jakšića održana je 2017. godine promocija antologije “Poslednji cvetovi zla” u čast jubileja – 150 godišna od smrti francuskog pjesnika Šarla Bodlera, u kojoj je, takođe, bila zastupljena kao jedan od autora.

Dobitnik je mnogih nagrada još od osnovnoškolskih dana, od kojih je posebno značajna nagrada za pokazanu kreativnost, maštu i kvalitet poetskog izraza sa pozicijom u prvom krugu nominacije za Akademiju “Saradnici sunca”, jedinstveni stvaralački centar za djecu – talentovane umjetnike, koji pjesnik Ljubivoje Ršumović stvara u svom Ljubišu. Diploma joj je dodijeljena na Sajmu knjiga u Beogradu, 2012.

Nagrađivana je na više festivala, radovi su objavljivani u zbornicima u Sremskoj Mitrovici, Sežani /Slovenija/, Banjoj Luci, kao i časopisu “Zvezdani kolodvor” iz Beograda.

Prvi radovi su objavljeni u dječjem časopisu „Neven“ u Novom Sadu.

Pogledajte ostale pesnike u rubrici

6