Pesme:

 1. Kneževa večera (reči pesme)
 2. Kneževa kletva
 3. Kosančić Ivan uhodi Turke
 4. Kosovka devojka
 5. Musić Stevan (Vuk Karadžić, 1845.)
 6. Obretenije glave kneza Lazara (Vuk Karadžić, 1845.)
 7. Propast carstva srpskoga (Vuk Karadžić, 1845.)
 8. Sluga Milutin
 9. Smrt majke Jugovića, (Vuk Karadžić, 1845.)
 10. Smrt Miloša Dragilovića (Obilića)
 11. Car Lazar i carica Milica, o boju Kosovskom (Vuk Karadžić, 1845.)
 12. Car Lazar se privoleva carstvu nebeskom
 13. Carica Milica i Vladeta vojvoda (Vuk Karadžić, 1845.)

Kosovski ciklus epskih pesama obuhvata pesme u kojima je opevan tok i ishod sukoba turske i srpske vojske na Kosovu polju na Vidovdan, 28. juna 1389. godine. Ove pesme spadaju među umetnički najuspelija ostvarenja naše narodne epike. One su su najsloženije i najpotresnije epske pesme i sve govore posredno ili neposredno o Kosovskom boju, vezuju se za  iste likove, a vremenski su ograničene na kratak period pre boja, za vreme boja i nakon njega. U pesmama kosovskog ciklusa dominiraju dva glavna motiva data u kontrastu: motiv herojske pogibije i motiv izdaje.  Po shvatanju narodnog pevača svi koji su izginuli na Kosovu polju su srpski heroji, dok oni koji su boj preživeli su izdajnici srpskog roda. Osnovu predanja ovog ciklusa čine herojski podvig Miloša Obilića i izdaja Vuka Brankovića. Narodni pevači su krivicu za poraz svalili na Vuka koji je bio vladar Kosova. U  njihovim očima Vukova krivica  je poticala iz činjenice da je ostao živ, dok su svi ostali srpski junaci izginuli u borbi.

84

12 komentara

   • Србски језик се пише србицом тј. азбуком. Какав си ти високоинтелектуални закључак само донео…

    • Latinica je univerzalno pismo koje su i Turci preuzeli,pa zbog toga nisu manje Turci! A glupo je svoju kulturu zbog pisma izgubiti. Trebamo je napisati na svim jezicima, da je svi pročitaju i upoznaju. A ne da sami poništavamo delo zbog pisma. Da li mislite da Arapi treba da pročitaju „Na Drini Ćuprija“ na ćirilici?

 1. Ajde ljudi edukujte se malo i shvatite da smo posebni upravo zato što naš jezik prepoznaje i latinicu i ćirilicu. Nemojte biti lažne patriote (koje ne poznaju materiju o kojoj pričaju).

1 Trackback / Pingback

 1. Док је људи и док је Косова | Ватра и живот

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*