Miroslav Pilj

Miroslav Pilj

Pesme

1. Ljepljivo jutro

2. Nocturno

3. Oglas

4. Tebi

5. Tren

Biografija pesnika

Miroslav Pilj rođen je u Sarajevu 03. 11. 1961. godine. Spisateljstvom se bavi od polovice sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Među, do sada, objavljenim poetskim zbirkama su i „U korak s neMirom“, „Dijalog“, Evo, sad i ja“, „Sva moja svitanja“, “Odgovor”,“U inat godinama” ,“Lijepa rječ”,«MI nije jednako JA»,“Više od sjećanja” i „Nocturno“.

Krajem sedamdesetih godina počinje se baviti i glazbom tj. kant-autorskim radim, a početkom osamdesetih godina intenzivnije počinje pisati pjevanu poeziju. Od tada i datira suradnja sa brojnim skladateljima i izvođačima popularne glazbe s prostora tadašnje Jugoslavije među kojima su i grupe  „Formula 4, „Seven up“, „Beat house project“, „Drugo stanje“, „Indexi“, „Crvena jabuka“ ,“Teška industrija“ kao i autori i interpretatori : Brano Likić, Rajko Dujmić, Željka Katavić Pilj, Alen Mustafić, Amila Glamočak, Irina Kapetanović, Boris Novković, Fadil Redžić, Slobodan Kovačević, Vedad Hadžiavdić, Darko Arkus, Damir Arslanagić i brojni drugi.

Autor je niza dramskih tekstova među kojima su i “Zašto…? (premijerno izvedena na sceni gledališča “Tone Čufar” u Jesenicama (Slovenija) za koju mu je dodijeljena i nagrada Tmač-Art za najbolju novu BH dramu, “Krug” – radio-drama u produkciji dramskog programa radija BiH , “Čarobni prah” dramska igra za djecu u produkciji Compagnie de action – Paris, „Sin“ – drugonagrađeni dramski tekst na natječaju za najbolju novu BH radio-dramu u organizaciji BH RADIJA1, monodrama „Ne žalim“ u izvedbi glumice Narodnog pozorišta u Sarajevu Amine Begović kao i „Kuća malog brata“, „Kandidat“, „Sve ću ti kazat'“ „Slika“ i „U prolazu“

Umjetnički je rukovoditelj Dramskog studija „Pro teatar“ pri RKUD „Proleter“-Sarajevo.

Autor je stihova „Mir vama“ za zvaničnu svečanu pjesmu prigodom dočeka Svetog Oca Papa Franje u Sarajevu, 2016. godine.

Nepune tri decenije bio je angažiran kao novinar i urednik programa više medijskih kuća među kojima su Radio Sarajevo 202, NTV „Dobre vibracije“, NTV „Studio 99“, Radio FERN i Radio Federacije BiH.

Autor je niza koncepata i scenarija različitih radijskih i tv projekata /programa među kojima su i scenariji za edukativnu seriju namijenjenu djeci pod nazivom „DTV škola“ realiziranu u produkciji BHTV kao i scenarija za festivale dječje pjesme «Mali šlager“ 1995. 1996. i 1997.godine u produkciji iste medijske kuće.

Autor je likovno-petsko-glazbenog performansa „Snaga vode“ prezentiranog u više gradova BiH kao i samostalne likovne izložbe „Krila vremena“ te sudionik brojnih kolektivnih izložbi u BiH i inozemstvu.

Autor je i prezenter poetsko satiričnog performace-a „Do koga je?“.

Kao predstavnik BiH sudjelovao u radu Kongresa Federacije Mladih za mir u svijetu održane u Washington DC USA, a kao spisatelj se predstavio i na Trećem Svjetskom Festivalu Kulture i Sporta održanog, također u Washington DC.

Član je Društva pisaca BiH , Društva hrvatskih književnika HB, Društva novinara BiH, AMUS-a, Hrvatskog društva Skladatelja, i dopredsjednik Udruge likovnih umjetnika HKD „Napredak“

Živi i radi u Sarajevu.

Pogledajte ostale pesnike u rubrici

2