Duško Trifunović – biografija

Duško Trifunović (13. septembar 1933. Sijekovac kod Broda – 28. januar 2006, Novi Sad) je bio srpski književnik, pesnik i televizijski autor.

Nije bio član sekcija, ni mladi pesnik pionir. Prvu pesmu je napisao tek po povratku iz vojske, sa 22 godine. U Sarajevo je došao sa 24 godine i zanatom bravara, ali već sledeće godine izdaje prvu knjigu. Bio je plodan stvaralac koji je stvorio dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama. Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rok en rol škola.

Na televiziji je zapamćen kao autor emisija na TV Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju“. Po izbijanju rata 1992. godine prešao je da živi u Novi Sad gde je nastavio da radi za TV Novi Sad.

Najpoznatiji je postao na osnovu saradnje sa rok sastavom „Bijelo dugme“. Do tog momenta je bilo nezamislivo da poznat i afirmisan pesnik sarađuje sa rokenrol bendom. Iz te saradnje su se izrodili hitovi kao što su „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Glavo luda“ i tako dalje. Sem toga, pisao je tekstove i za „Indekse“, Tešku industriju, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Arsena Dedića a poslednje poznato estradno ime sa kojim je radio je bio Željko Joksimović (pesma „Ima nešto“). Ukupno je oko 300 njegovih pesama komponovano i snimljeno, a svega 3 pesme u životu je napisao na muziku.

Prema sopstvenoj želji sahranjen je u Sremskim Karlovcima, 30. januara 2006.

Na Palama se jednom godišnje održava književna manifestacija „Dani Duška Trifunovića“ gdje se okupljaju pjesnici iz Srpske, Srbije i Crne Gore.[1]

Nagrade

Za svoj rad je dobio sledeće nagrade:

  • „Brankova nagrada“
  • „Šestoaprilska nagrada“ grada Sarajeva
  • Savezna nagrada za brigu o deci
  • nagrada „Iskre kulture Vojvodine“
  • Instelova nagrada
  • Zlatni ključić
  • Mikina čaša 2005

Preuzeto sa: sr.wikipedia.org/sr-el/Душко_Трифуновић

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*