Danilo Vasojević

Danilo Vasojević

Pesme

1. Danilo Vasojević

2. Škripe, a ne bude

3. Mamac

4. Crna seoba

5. Uvački spomenari

Biografija pesnika

Danilo Vasojević, od oca Nikole (1951-2009), diplomiranog pravnika, i majke Slavomirke, profesorke srpskog jezika i književnosti, je rođen, kao i njegov brat Đorđe, advokat, u Sjenici 08.01.1978. godine. Osnovnu školu je započeo u Sjenici, a završio u Baljevcu na Ibru (opština Raška); srednju medicinsku školu je završio u Kraljevu, a zatim diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Nakon osnovnih studija je obavio obavezni pripravnički staž i stručno usavršavanje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a nakon toga završio specijalizaciju iz oralne hirurgije na Klinici za oralnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta univerziteta u Beogradu. Aktivan je i redovan učesnik mnogih stručnih kongresa kako u zemlji, tako i u poznatim edukativnim centrima ( u Cirihu, Padovi, itd…). Živi u Beogradu i radi u Beogradu na Lekinom brdu u svom porodičnom Stomatološkom centru ,,Dental centar Vasojević“ zajedno sa suprugom Jelenom Vasojević, koja je takođe završila stomatologiju i specijalizaciju iz ortopedije vilica na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Imaju dve ćerke Lanu (24.10.2006. godine) i Ninu (15.08.2009. godine). Tokom celog školovanja se aktivno bavio odbojkom, a hobi koji ga prati kroz ceo život je ribolov.

Napisao je sedam zbirki pesama ,,Poezija života u očima boje Drine“, ,,Put…“, ,,Poreklo, on i oni“, ,,Ja“, ,,Danilo Vasojević“ (koja se nalazi na spisku prihvaćenih rukopisa na konkursu Zlatni hrast, izdavačke kuće Nova poetika, za najbolju knjigu poezije 2022. godine),  ,,Uspomene i opomene“ i ,,Plamen plave sveće“. Nakon zbirki pesama autor je osmislio i napisao roman koji prati prve četiri zbirke pesama i koji predstavlja njegovu lirsku autobiografiju. Roman nosi naziv po jednoj od pesama iz njegove zbirke ,,Rogati akordi“.

Na međunarodnom konkursu Književnog kluba ,,Zlatno pero“ Knjaževac prihvaćene su i objavljene tri autorove pesme (,,Višegradski plač“, ,,Dijagnoza“ i ,,Crna seoba“) u antologiji pod nazivom ,,Najlepše pesme, priče i aforizmi“. A najbolju neformalnu recenziju ovih zbirki pesama je dao naš akademik Matija Bećković, kada je u direktnom kontaktu rekao autoru: ,,Doktore Vasojeviću, sit sam se načitao pesama!“

Pogledajte ostale pesnike u rubrici

2