Konstantin Simonov – biografija

Veliki ruski pisac Konstantin Simonov (pravo ime Kiril Mihajlović), rodio se 28.11.1915. u Petrovgradu. Njegov otac, vojni oficir, napušta Rusiju ubrzo posle revolucije 1917. godine.
Konstantinova najranija sećanja bila su vezana za ratni zivot.
Njegova majka, Aleksandra, bila je član jedne od najstarijih ruskih aristokratskih porodica, ali nije bila bogata.
Nakon smrti Konstantinovog oca, preudala se za drugog vojnog oficira. Očuh mu je bio po pisanju bibliografa jako strog, pa je veliki uticaj na mladog Konstantina imala majčina strana porodice.
Svoju prvu pesmu napisao je u Lenjingradu, kod majčine sestre Sofije, koja je bila bibliotekarka.
1931. godine Simonova porodica se seli u Moskvu, a on se zapošljava u fabrici i tamo radi do 1935.
Prve Konstantinove pesme objavljuju se u novinama 1936. Sudelovao je u ratu u par navrata na različitim funkcijama.
U njegovom stvaralaštvu druge polovine tridesetih godina nazire se predosećaj budućeg rata. Ono se odražava u tematici njegovih dela, u motivima junaštva sovjetskih ljudi i likovima junaka, uvučenih u dramske konflikte.
Prva zbirka pesama „Pravi ljudi“ objavljena je 1938. godine.
Za vreme Velikog Otadžbinskog rata Simonov je bio ratni izveštač.
Simonov je napisao mnogo pozorišnih dela, među kojima posebnu pažnju zaslužuje drama „Istorija jedne ljubavi“ objavljena 1940. godine, a drugu objavljuje godinu potom.
Najviše je pisao tokom ratnih godina. Nakon rata, pisao je za novine Pravda.
Mnogo Simonovih radova posvećeni su Valentini Serovoj, koja je bila glumica u usponu. Valentina je bila udata za Anatolija Serova, koji je bio ratni heroj i poginuo je u avionskoj nesreći.
Nakon muževe smrti Valentina je imala mnogo ljubavnika, ali nikog nije volela kao Anatolija i do kraja svog života, nosila je njegovo prezime. Zauvek nedostižna Valentina bila je Simonova ljubav i velika inspiracija.
Konstantin Simonov je napisao i nekoliko filmskih scenarija po svojim delima, uključujući „Dane i noći“ i „Normandija – Neman“ .
Omiljeni književniii žanr Simonova bila je poema. Koristio je taj žanr kako za dela istorijske i vojne tematike, tako i za svoja lirska dela.
Za vreme rata pesnik je napisao svoj prvi roman „Drugovi po oružju“,a takođe trilogiju u koju su ušli romani „Živi i mrtvi“ , „Vojnici se ne rađaju“ i „Poslednje leto“ . U trilogiji nam je predstavio hronologiju glavnih događanja toga vremena, s gledišta učesnika i neposrednog svedoka kroz mnoge godine.
Umro je 28.8.1979. u Moskvi.

2

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*